• Arduino'muzu bilgisayarımıza bağlıyoruz.
  • Arduino IDE'mizden -> Araçlar -> Kart sekmesinden kullandığınız Arduino modelini seçiyoruz. Biz Arduino Uno kullandığım için Arduino/Genuino Uno seçeneğini seçtik.
  • Port kısımından Arduino'nuzun portunu seçiyoruz.
  • Arduino üzerinde elektrik devremizi kuruyoruz  :
  • Bu çalışmamızda potansiyometre ile led lambamızın ışığının parlaklığını açıp kapatacağız. Çalışmamızda değişkenlerimizi bu defa farklı olarak #define olarak tanımlayacağız.

    Neden Değişkenleri farklı şekilde tanımlarız?

Değişkenlerin temel değerlerinin asıl olarak değişmesini istesekte bazen değişkenlerin değişmemesi üzerine tanımlama yapmak gerekir bu durumlarda değişkenleri farklı şekilde tanımlar ve onları sabitleriz.

Değişkeni sabit tutmak için const ön eki ile tanımlarız.

Değişkenleri bazen de #define olarak tanımlarız peki bu ne işimize yarar? Bu tanımlamayı bir kez yaparız ve burada yaptığımız tanımlama ile bu değeri her yerde aynı şekilde değişmiş oluruz. Yani değişkenimize bir sabit veriyoruz ve bu sabitlerin hepsini tek bir satırdan kontrol ediyoruz.

Gelelim asıl konumuz olan patansiyometre ile led ışığının parlaklığını kontrol etmeye. Burada Analog girişleri kullanacağız analogRead  ile potansiyometre üzerinden 2^10 bit değerinde bir okuma yaparız yani 1024 değer okuması yaparız. Fakat yakacağımız led ise dijital bir pine bağlı bu pinler ise 2^8 bitlik bir okuma yapar yani 226 değer okuması yapmamız gerekir. Bu durumda bizim bu değerleri bir matematik formülü ile birbirine dönüştürmemiz gerekir. Bu formülü kolayca uygulayabilmemiz için map(); fonksiyonunu kullanmamız gerekir, map fonksiyonu kullanımı şu şekildedir;

map(değişken, x1 , x2, y1,y2) bu şekilde x1 ile x2 arasındaki bir değeri y1 ile y2 arasındaki bir değere taşırız.

Şimdi uygulamamızın elektronik devre kısmını oluşturalım.

Gerekli Malzemeler :

Ardiuno Kart,

Potansiyomtre,

Led,

10 ohm luk direnç

7 adet bağlantı kablosu.

Devrenin hazırlanması;

Potansiyometrenin orta ayağını A0 pinine bağıyoruz diğer ayaklarının biri 5V diğeri ise Gnd ye bağlanacak.

Ledimizin kısa bacağı GND uzun bacağı ise 5 nolu dijital pine bağlıyoruz.

Bağlantıyı şemadaki gibi yapacağız.

Uygulama kodlarımız ise şu şekilde olacak ;

Kodumuzu Arduino IDE'de sol üsteki tik tuşuna basarak kontrol ediyoruz ve ok tuşuyla Arduino'muza yüklüyoruz. Sonraki projede görüşmek üzere...

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

NDK Hoş Geldin