Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC:

Modifikasyon 9 years 10 months ago #771

  • pargali78
  • pargali78's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Posts: 500
  • Karma: 1
  • Thank you received: 1
Çevre şartlarının etkisi ile canlıda ortaya çıkan ve kalıtsal olmayan değişikliklerdir. Kazanılan bu özellik sonraki nesle aktarılmaz.

Modifikasyona sebep olan faktörler
1. Işık: Karanlıkta yetişen bitkinin sarı, aydınlıkta yetişen bitkinin yeşil renkte olması.
2. Isı: Sirke sineklerinin farklı sıcaklıkta kanatlarının farklı olması, çuha çiçeklerinin farklı sıcaklıkta çiçek renklerinin değişmesi
3. Beslenme: Sporcuların kaslarının gelişmesi, tek yumurta ikizlerinin farklı beslenmesinden dolayı boy ve kilolarının farklı olması, dişi arı larvalarının polenle beslenmesi ile işçi arı, arı sütü ile beslenmesiyle kraliçe arı olması.
4. Nem (Su): Yeteri kadar su alan buğdayın uzaması, fazla su almayan buğdayın kısa kalması

Not: Bazı modifikasyonlarda şartlar değiştiğinde değişmeler de sona erebilir. Işık almadığı için sarı renkte olan yapraklar, ışık almaya başlayınca rengi tekrar yeşile döner.

Genetik Mühendisliği
Genetik mühendisliği canlıların genetik yapısını araştırır. Çalışma alanı DNA’dır. DNA üzerinde bulunan genlerin ne işe yaradığını araştırırlar ve genleri kopyalar (klonlar). Gen tedavisi, klonlama, DNA parmak izi, DNA testi, insan genom projesi genetik mühendislerin çalışma alanına girer.

Genetik mühendislerin çalışma alanı

1. Zararlı genlerin aktarılmasını önler
2. Bitki direncini artırır.
3. İnsan ve diğer canlıların gen dizilişlerini çözülmesine yönelik “İnsan genom projesini” yürütmek.

Biyoteknoloji
Endüstri ve tıp alanında çalışır. Bitki, hayvan ve mikroorganizmaların yapısını değiştirerek yeni ürünlerin üretilmesini sağlar. Farklı özellikteki sebze ve meyvelerin üretimi, aşı, ilaç üretimi biyoteknolojinin alanıdır.

Biyoteknolojinin çalışma alanları

1. Hazır çorba, hazır yiyecek ve diyet ürünlerinin yapımı
2. Bakteriler tarafından insülin ve büyüme hormonu üretilmesi
3. Gıdalar ve içme sularında mikroorganizmalarla mücadele

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.563 seconds

NDK Hoş Geldin