Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC:

1. Sınıf Hecelemeden Okuma Ve Önem 9 years 11 months ago #46

• quantum50
  • quantum50's Avatar Topic Author
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Thank you received: 6
benim uygulamamda heceleme yok öğretmenim.heceleme bizim kendi öğrenciliğimizde öğrendiğimiz bu yüzden vazgeçemediğimiz bir yanlış uygulamadır.İnsanımızın kitap okumayı sevmemesinin nedeni yavaş okuyup,okuduğundan sıkılmasıdır.hızlı okumanın engeli de hecelemedir.göz tüm kelimeyi görebilir.biz öğrencilerimizi hece görmeye,hatta ses görmeye gördüğü sesi uzun uzun söylemeye alıştırırsak;okuma yazma süreci bittiğinde yavaş ve heceleyerek okurlar,okuduklarını anlayamaz,problem çözemezler.(e,l,a,t) verilirken öğrencilerin ezberlemiş olduğunu sezmek normaldir.biz de aslında ezber okuyoruz.yazılışını bildiğiniz bir kelimenin yanlış yazılışını bile doğru okuyoruz.kelime sayısı az iken ezberleyebilirler ama ses verdikçe kelime çoğalacak ve ezberlemekten vazgeçecekler.ben sesi sezdirme aşamasında gereği kadar görsel kullanıyorum.sesin geçtiği bir hikaye,şarkı,tekerleme kullanıyorum.sesi yazıp,okuduktan sonra anlamlı kapalı heceye ulaşıyoruz.kapalı hece aynı zmanda bir kelime onunla hemen cümle ,metin çalışması yapıyorum.meb türkçe birinci sınıf kılavuzunda da gösterildiği gibi açık heceye ulaşıyoruz.ancak heceyi yazma ayrıca okuma yapmıyoruz.açık hecenin kullanıldığı kelimeye ulaşıp okuyup yazıyoruz.her kelimeyi 3 satırdan fazla yazmıyoruz.bunun için de güzel ve doğru yazan 3 satır,yanlış olan düzeltene kadar 4-5-6 satır yazar diyorum.yazarken renkli kalemler kullanıyoruz.renkler her satırda değişiyor.isteyen istediği rengi kullanıyor.sınıfımda silgi kullanılmasına izin vermiyorum.yanlış yazma ,silme alışkanlığı oluşmuyor.her gün tekrar yapıyoruz.eve 6 cümleyi geçmeyecek metinler gönderiyorum.eğlenceli etkinlikler vazgeçilmezimiz.oluşan kelimelerle ilgili mandala yapıyorum,boyuyoruz,boyarken kelimeleri okuyup birleştiriyoruz.tombala oynuyoruz,ulaştığımız kelimelerden hafıza kartı,eşleştirme(görsel-yazı) oyunları oynuyoruz.bir ses tamamen kavranmadan diğerine geçmiyoruz.bilgisayar,projeksiyon ve eğitim cd lerini etkili bir şekilde kullanıyoruz

Please Log in or Create an account to join the conversation.

• Page:
  • 1
Time to create page: 0.312 seconds

NDK Hoş Geldin