Ay, Dünya'ya en yakın gök cismidir ve geceleri gökyüzünde parlamaktadır. Ay gerçekte bir ışık kaynağı değildir; sadece, Güneş'ten aldığı ışığı Dünya'ya yansıtır. Ayrıca Ay, Dünya ve Güneş'in etrafında dolanma hareketi yaptığından gökyüzünde farklı şekillerde görünmektedir. Ay'ın farklı şekillerde görünen, ışık yansımalarına Ay evreleri denir. Bu evreler sırayla ve düzenli olarak gökyüzünde tekrarlanmaktadır.
Ay'ın evreleri, ana evreler ve ara evreler (geçiş evreleri) olarak ikiye ayrılmaktadır.
1)YENİ AY:
Ay'ın Güneş hizasından yeni ayrıldığı andır. İncecik görünümü ile Güneş'in batışından kısa bir süre sonra batıda görülür. Ay, Dünya ile Güneş arasında olduğundan dolayı Güneş'e dönük olan parlak yüzü Dünya'dan görülmez.
2) İLK DÖRDÜN :
Yeni Ay'dan 7,5 gün sonraki görünen durumdur. Ay, Yeni Ay evresinden sonra hilal şeklini alır. Bundan sonra Ay'ın aydınlık yüzeyinin yarısı Dünya'dan gözlenir. Bu döneme Ilk dördün denir.
3) DOLUNAY :
Yeni ay'dan 14 gün sonraki görünen durumudur. Ay, Dünya etrafındaki hareketinin yarısını tamamladığında Dünya ve Güneş'le aynı hizada yer alır. Böylece Ay Güneş'ten aldığı ışınları Dünya'nın karanlık yüzeyine yansıttığı için Dünya'nın bu yüzeyinden daire şeklinde parlak görülür. Bu görünümü dolunay durumudur.
4) SON DÖRDÜN :
Ay'ın Dolunay'dan sonra Yeni Ay evresine yaklaştığı aydınlık yüzeyinin yarısının ikinci kez Dünya'dan görülme evresidir.
5) HİLAL EVRESİ :
Yerküreden bakıldığında Hilal evresinin görüntülenmesi oldukça kısa sürmektedir. Uydumuz olan ay, Yeni Ay evresi boyunca yaşam kaynağımız olan güneşin doğusunda kalmaktadır. Güneşin batmasının hemen ardından batı ufkunda görülen Hilal, gözlem açısının küçüklüğü sebebiyle kısa süre gözlemlenebilir. Bilindiği üzere ayın Hilal Evresi medeniyet tarihi boyunca başta Türkler olmak üzere birçok kavmin ilham aldığı bir simge olmuştur.
5) ŞİŞKİN AY EVRESİ :
Ayın uzanım açısının 90-180ºC arasında olduğu zamanlarda görülür. İlk Dördün safhasının ardından görülen Şişkin Ay, adından da anlaşılabileceği üzere ayın “D” harfi görünümlü yarımküreden giderek daha da şişkin bir hale gelmiş gibi göründüğü evredir.
{jd_file file==1813}
Yorumlar
Alıntı
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için