Taşıtlar ve Trafik

Yolcu ve yük taşıyan araçlara taşıt denir. Eskiden insanlar bir yerden başka bir yere yaya olarak ya da hayvanlarla giderlerdi. Yüklerini hayvanlarla taşırlardı. Taşıtların gelişmesi ile ulaşım ve yük taşıma kolaylaştı. Çevremizi incelediğimizde değişik taşıtlar görebiliriz. Taşıtlar hareket ettikleri yollara göre üç gruba ayrılır:

a. Kara taşıtları      b. Deniz taşıtları            c. Hava taşıtları

a. Kara Taşıtları

Kara yolu ve demir yolu üzerinde hareket eden araçlardır. Otobüs, minibüs, kamyon, otomobil, traktör, bisiklet gibi taşıtlar kara taşıtlarıdır.  Ayrıca demir yolu üzerinde hareket eden tren ve metro da kara taşıtlarındandır. Otobüs, dolmuş gibi taşıtlar terminal ve duraklardan hareket ederler. Yolcular, durak ve terminallerden taşıtlara binip taşıtlardan inerler. Kara taşıtlarını şoförler kullanırlar. Tren ve metro ise gar veya istasyonlar arasında çalışır. Bu araçları kullananlara makinist denir.

b. Deniz Taşıtları

Deniz, göl ve akarsu üzerinde çalışan taşıtlara deniz taşıtları denir. Vapur, deniz otobüsü, kayık, sal deniz taşıtlarındandır. Deniz taşıtları limanlar arasında yolcu ve yük taşırlar. Bu taşıtların hareket ettikleri yola deniz yolu denir. Deniz taşıtlarını kullananlara kaptan denir.

c. Hava Taşıtları

 

Hava yoluyla yolcu ve yük taşıyan taşıtlara hava taşıtları denir. Uçak, helikopter, balon hava taşıtlarındandır. Hava taşıtları, hava limanları arasında yük ve yolcu taşır. Hava taşıtlarının hareket ettikleri yola hava yolu denir. Hava taşıtlarını kullanan kişilere pilot denir.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

NDK Hoş Geldin