Psikolojik uzmanlarımızın gündeminde olan konulardan biriside, öğrenci psikolojisidir. Uzmanlarımızın araştırmalarına göre, birçok öğrencimiz farkında olmasa da psikolojik sorunları yaşamaktadır. Peki, bu psikolojik sorunların belirtileri nelerdir? Öğrenci psikolojisi baskı altında kalan öğrencilerimizde daha çok görülen bir durumdur. Öğrencilerimizin psikolojik sorun yaşamasını tetikleyen bazı durumlar vardır. İşte bu olgulardan bazıları sırasıyla şunlardır;
· >>Öğrencilerimizin ebeveynlerin ve yakın çevrelerinin yaptıkları kıyaslama,
· >>Aile içi aşırı baskı yapılması,
· >>Aile içi şiddet,
· >>Ders çalışma konusunda ebeveynlerin, öğrencilerimize psikolojik baskı uygulaması,
· >>Küçük düşme korkusu,
· >>Öğrencilerimizin kendilerinden çok başkalarının ne düşündüğünü ve ne yapmak istediklerini önemsemesi,
· >>Ebeveynlerin çocuklarına olan güven eksikliği,
· >>Ebeveynlerin aşırı ilgisi,
· >>Ebeveynlerin aşırı ilgisizliğidir.
Sevgili dostlarım; yukarıda maddeler halinde sizlere öğrenci psikolojisini tetikleyen bazı olgulardan bahsettim. Sakın onları hafife almayın. Çünkü bu olgular öğrencilerimizi ruhsal bataklığa sürükleyen, tehlikeli maddelerdir. Dikkate alalım ve öğrencilerimizin daha başarılı bir geleceğe imza atmaları için önlemlerimizi alalım. Öğrencilerimizin ruhsal sorunlar yaşamaması için uzmanlarımızın bazı önerileri bulunmaktadır. Ben bu konuda araştırma yaparken, ilgimi çeken ve çokta işe yarayan bazı maddeler gözlemledim. Öğrenci psikolojisi için gözlemlediğim önlemlerden, sizlere bahsetmek isterim. İşte bu önlemlerden bazıları sırasıyla şunlardır;
· Öğrencilerimizin, öz güven duygusunu uykusundan uyandırmak, en etkili önlemlerden birisidir.
Bu maddede öz güvenin değerinin büyüklüğünden bahsediliyor. Bir öğrencinin ruhsal problemlerden uzak olmasını sağlayan en etkili silahlardan biriside öz güven duygusudur. Öğrencilerimizin kendilerini küçük görmesini engellemeliyiz. Onları kıyaslamalardan uzak tutmalı ve isteklerini başarabileceklerine inandırmalıyız. Bu sizlere bahsini ettiğim öz güven duygusu, psikolojik testten arınmış net bir bilgidir.
· Öğrencilerimizi hedefsiz bırakmayarak, ne için mücadele verdiklerini onlara benimsetmeliyiz.
Evet, öğrencilerimiz eğitimlerini tamamlamak için okullara ve ekstra kurslara gidiyorlar. Onlara bunu neden yaptıklarını anlatın. Anlatın ki ne için mücadele verdiklerini bilsinler ve azmetsinler. Azım etmeleri için uğruna savaştıkları bir şey olması lazım. İşte o şey, onların hedefi olmalıdır. Öğrencilerimizi hedef belirlemeleri için desteklemeliyiz. Böylece hedeflerine kavuşma isteğiyle beraber kendilerini eğitim yolunda başarılı bir öğrenci olarak görürler. Asıl güzel olanı ise bu azmi onlarda uyandırdıktan sonra, onların zaten başarmış olmasıdır.
· Başta ebeveynler olmak üzere, öğrencilerimize güvenelim.
Öğrencilerimize güvenelim. Güvenelim çünkü öğrenci psikolojisindeki birçok sorunun altında bu güvensizlik duygusu yatar. Öğrencilerimiz her şeyi kolay fark ederler. Sizlerin onlara güvenmediğinizi de anlar ve ilk maddemiz olan öz güvenlerini kaybederler. Buda onlar için geri adımdır. İşte bu yüzden eğitimin temellerini ilk biz öğrenmeliyiz ki çocuklarımızın öğrencilik yılları sırasında onlara destek olalım. Ama yanlış öğrenirsek, durum daha da kötüleşir. Destek yerine köstek oluruz. Şundan da eminim ki hiçbir aile ve eğitmenler bunu istemezler.
Öğrenci psikolojisini anlamak çocuklarımız için yeterlidir. Çünkü onlar anlaşılmak isterler, onları anlayalım. Yani azda olsa ebeveynlerimiz için duygudaşlık bu eğitimde şarttır. Unutmayalım ki eğitmek için eğitilmiş olmak gerekir. İşte bu yüzden eğitime kendimizden başlamalıyız.