Öğrencilerimizin sıklıkla sordukları sorulardan biriside verimli ders çalışma yöntemleri oluyor. Öğrencilerimizin sordukları bu sorudan anlaşılan şu ki öğrencilerimiz ders çalışırken, odaklanamıyor ve dolayısıyla çalıştığı konudan verim alamıyor. Bu tarz sorunlar yaşayan öğrencilerimiz için araştırmalarıma dayanarak benim hazırladığım bazı çözüm önerilerim bulunmaktadır. Bu önerileri sizlerle paylaşmadan önce, verimli ders çalışmakta zorluk yaşayan bazı öğrencilerimizin, sordukları sorulardan sizlere bahsetmek isterim. İşte o sorulardan bazıları, sırasıyla şunlardır;
· Ders çalışırken, çeşitli hayallere dalıp, odaklanamıyorum ne yapmam gerekiyor?
· Ders çalışmam gerektiğinin farkındayım. Ama ders çalışmamak için kendi kendime bahane üreterek kendimi kandırıyorum. Bunu nasıl önleyebilirim?
· Sınavın öneminin farkındayım ama bir türlü ders masasına oturup konuya odaklanamıyorum. Bu sorunu nasıl aşabilirim?
· Aşırı heyecan ve endişe yüzünden okuduğumu anlamakta zorluk yaşıyorum. Buda beni derslerimde başarısız olmama neden oluyor. Bunun için çözüm öneriniz var mıdır?
Bu tarz sorunlar yaşayan öğrencilerimizin, verimli ders çalışmakta zorluk yaşıyor demektir. Eğer, siz okuyucularımızdan da bu tarz sorunlar yaşayan varsa, sizlerle paylaşacağım verimli ders çalışma sistemini sonuna kadar anlayarak ve evde uygulayarak okumasını tavsiye ederim.
Sevgili öğrenci dostlarım; verimli ders çalışma sisteminde size verebileceğim en etki taktik, odaklandığınız hedefi ne kadar çok sevip istiyorsanız, o hedefe giden yolu da o kadar sevmelisiniz. İşte bu yüzden odak noktanızı sevgiyle besleyin. Nasıl mı?
· Dikkat dağınıklığı kişinin kendini kandırmasıyla meydana gelen bir problemdir. İlk bu problemi aşmanızı tavsiye ederim. Örneğin; kendi kendinizi şartlayıp, ben bugün 500 soru çözeceğim diyip, çözemeyeceğiniz bir miktarı önünüze sunup kendinizi şartlamayın. Çünkü bu sistem kendinizi cezalandırmak olur. Sürekli kendi kendinize bahaneler üretmenizde kendinize verdiğiniz o cezadan dolayı kendinizi kandırmanıza sebep olur. Bu sorunu yaşayan öğrencilerimize benim tavsiyem ilk kendisini tanıması ve ders çalışırken kendinin zamanla kazanacağı o pratikliği bir güne sığdırmamasıdır. Kendi yeteneğini bilerek ona göre bir ders programı hazırlamalı ve o çizgide yol almalıdır. Örneğin; öğrencilerimiz günde en fazla 100 soru çözebiliyorsa o miktarda soru çözmelidir. Ancak kendisi geliştirmek adına haftada 5 soru sayısı artırarak yapmalıdır. Eğitimdeki hedefinize giden yolda küçük adımlarla ve daha sakın ilerlemeniz daha temkinli ve sağlam olacaktır.
· Hayallerinize eminim ki ilerideki hedefinizde vardır. Bu hedefin yalnız hayalini kurarak yaşamak değil de o hayalinizdeki hedefi ele geçirerek yaşamak istiyorsanız. Hedefinize giden yolun ders çalışmak olduğunu unutmayın ve o yolu sevin. Sevin, çünkü o sizi hedefinize ulaştıracak tek yolunuzdur.
· Öğrencilerimizin heyecanları yüzden bildikleri ve başarılı oldukları konuları bile yapamadıkları bir gerçektir. Heyecanınızı yenmelisiniz. Tabi bu içinizdeki kendi gücünüze inanmaktan geçer. Tedirginliklerle ve olasılıklarla yaşamak yerine, net olun. Örneğin; çok çalıştığınız bir matematik sınavınız var bu yüzden heyecanlısınız. Bu heyecanı yenmek için olumlu düşünerek, “yüksek puan alacağıma eminim” diyin.çünkü bu net bir cümledir. Sonra kurduğunuz o cümleye inanın. Sevgili öğrenciler, unutmayın! İnanmak başarıya giden yolun yarısıdır. Diğer yarısı da çalışmaktan geçer.
Sevgili öğrenci dostlarım; verimli ders çalışmak için şartlar bunlardır ve bu size sunduğum şartların hepsi birbirinden değerlidir. Sizlerden ricam kendinizdeki güce ve başarma azminize inanmanızdır. Ben ve beni gibi düşünen birçok uzmanımız, bunu başarabilen kişinin hedefi ne olursa olsun, ona ulaşacağının garantisini veriyoruz. Yeter ki sizde kendinizden emin olun ve emin adımlarla bu yolun sonuna ulaşın. Sevgili öğrenciler, unutmayın! Başarı bir varış noktası değil, bir yolculuktur.