Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Parola: Bilgilerim hatırlansın
  • Sayfa:
  • 1

KONU:

Dosya paylaşımları 8 yıl 4 hafta önce #1331

Kullanıcılar dosyalarını ağ üzerindeki diğer kullanıcılarla paylaşırken bu dosyaların herkes tarafından görüldüğünün farketmemektedirler. Bunun yanında belirli dizinleri paylaşıma açmak yerine işletim sistemi dosyalarının ve programların bulunduğu dizinleri paylaşıma açmakta, parolasız olarak açılan bu paylaşımlar sonucunda bir yandan güvenlik açıkları oluşturmakta, bir yandan ağ üzerinden yayılan virüsler için uygun zemin oluşturmaktadırlar. Kullanıcıların dosya paylaşımlarının riskleri konusunda bilinçlendirilmesi, dosya paylaşımı konusunda daha güvenli yolların sunulması gerekmektedir.

8. Dosya alışverişi

Kullanıcılar Kazaa, Imesh gibi P2P dosya paylaşım programları ya da ICQ gibi mesajlaşma programları aracılığıyla tanımadıkları ve güvenirliliği bilinmeyen bilgisayarlardan aldıkları programları bilgisayarlarına indirmekte ve çalıştırmaktadırlar. Bu programlar virüs ya da truva atı nitelikli olabilmektedir. Bu konuda kullanıcıların bilgilendirilmesi gerekmektedir.

9. Web üzerinde bilinçsiz çalıştırılan programlar

Bazı web sitelerinden bilinçsizce indirilen programlar ve program parçacıkları (plugin) bilgisayarların virüs veya zararlı bir kod tarafından işgal edilmesine neden olabilmektedir. Bu durumun engellenmesi için kullanıcıların Internet tarayıcı programlarında güvenlik ayarlarını yapmaları, web sayfalarına bağlantı yapıldığında çıkan sorulara ancak anladıktan sonra onay vermeleri gerekmektedir.

10. E-posta eklentileri

Virüs tarafından hazırlanmış, kullanıcının kimden geldiğini bilmediği veya sosyal mühendislik eseri olarak çok bilinen bir kullanıcıdan geliyormuş gibi gösterilen e-postaların eklentilerinin kullanıcı tarafından çalıştırılması çokça görülen ve virüsün bilgisayarı etkilemesini sağlayan basit bir hatadır. E-posta yoluyla yayılan virüslerin bilgisayarı etkilemesini engellemek için antivirüs yazılımları ve işletim sistemleri güncellenmeli, güvenli e-posta okuma programları tercih edilmelidir (Microsoft Outlook yerine Netscape Messenger, Pine, Mutt vb).

11. Güvenlik Standartları (Security Baseline) ve Kullanım Politikaları

Sistem yöneticileri tarafından hazırlanan belgeler, belirlenen politikalar genellikle son kullanıcılar tarafından gereksiz görülmekte, bu belgelerde önerilen güvenlik ayarları yapılmamaktadır. Kullanıcıların, bu standartların önemini anlamaları için bilgilendirilmesi gerekmektedir.


GENEL TAVSİYELER

Kullandığınız programların ayarlarını güvenliği gözetecek şelilde ayarlayınız. Programlar ilk kurulduklarındaki standart ayarları genelde güvenliği çok önemsemez.

Bilgisayara giren çıkan paketleri kontrol etmek için bir firewall (güvenlik duvarı) programı kullanınız.


Şifrelerinizi dikkatli seçin : En az 13 karakter uzunluğunda olmalı, hem harf hem de sayılar içermeli. Bir iki ayda bir şifrelerinizi değiştirin. Farklı şifeleriniz birbirine benzemesin.


İyi bir antivirüs programı kullanın ve bu programı düzenli update edin.


Yüzde yüz güvenli olduğundan emin olmadığınız programları çalıştırmayınız.


Sildiğiniz dosyaları bir wipe programı ile tamamen harddiskten yok edin.


Mailleriniz için ve önemli dosyalarınız için şifreleme kullanın.


İnternet üzerinde şifreli bazı sayfalara giriyorsanız, işiniz bittiğinde çıkış (sign-out, logout) yapmayı unutmayın. (Browseri kapatmak yeterli olmayabilir). Bilgisayarınızın başından ayrılırken de programlarınızı kapatmayı unutmayın.


Başka bilgisayarlarda şifrelerinizi mümkün olduğunca kullanmayın. Yeni trojan ve viruslerin çoğu klavyede basılan tuşları izleyerek şifreleri almaya çalışırlar. (key-log)


Düzenli yedek alın ve bu yedekleri güvenli bir yerde saklayın. (CD yada disket gibi)


Bilmeden, tahminle hiçbirşey yapmayın, Birşeyi anlamadınızsa veya emin değilsiniz bilen birine sorun.


Şifrelerinizi klavye ve fare kullanarak karışık bir şekilde girin: Mesela şifreniz "parola" ise, "rola" yazıp fareyle en başa geçin "pa" yazın. Bu sayede klavye izleyen programlar şifreyi "rolapa" olarak görür.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

  • Sayfa:
  • 1
Sayfa oluşturma süresi: 0.264 saniye

NDK Hoş Geldin