Ses Farklı Maddelerde ve Ortamlarda Farklı Yayılır
Her cisim ya da maddenin çıkardığı sesler farklıdır. Giydiğimiz ayakkabı farklı zeminlerde farklı sesler çıkarır. Tahta bir cetvele, cam kavanoza, seramik fincana, çelik çaydanlığa, plastik bardağa vurduğumuzda tüm bu cisimlerden yayılan seslerin birinden farklı olduğunu işitiriz.
Aynı ses kaynağından çıkan seslerin değişik ortamlarda yayılması da farklıdır. Örneğin, iki taş parçasını havada birbirine vurduktan sonra, aynı taş parçalarını içi su dolu kap içinde birbirine vurursak çıkan seslerin birbirinden farklı olduğunu işitiriz.
Maddeler ses ve ışığa karşı farklı davranır. Demir levha, tahta parçası ve tuğla, sesi iletir. Ancak ışık bu maddelerden geçemez.
Bulunduğumuz odada çalışmakta olan televizyondan çıkan ses, çok az enerji kaybederek kulağımıza gelir. Böylece televizyonun sesini kolayca duyabiliriz. Ancak televizyondan uzaklaştıkça sesini duymakta zorluk çekeriz. Bunun sebebi kaynaktan uzaklaştıkça sesin enerji kaybetmesidir.
Aynı ses kaynağının ürettiği sesin farklı uzaklıklardan farklı şekillerde duyulmasını sağlayan özelliğe sesin şiddeti denir.
Sesin yayılmasında ortam etkilidir. Ortamın farklılığı sesin şiddetini etkiler. Aynı ses kaynağından üretilen sesin şiddeti, yoğun ortamlarda diğer ortamlara göre daha azdır. Örneğin, iki taş su içinde birbirine vurulduğunda suda çıkan sesin şiddeti daha kısa mesafede azalır ve kulağımıza düşük ses olarak gelir. Çünkü su yoğun bir ortamdır. Yoğun ortamlar sesin şiddetini azaltır. Aynı taşlar havada birbirine vurulsaydı çıkan sesin şiddeti daha uzun mesafede azalacak ve kulağımıza yüksek ses olarak gelecekti. Çünkü hava az yoğun bir ortamdır.