IŞIĞIN GÖRMEDEKİ ROLÜ NEDİR?

     Gündüz gözlerimizi kapadığımızda gördüğümüz yalnızca karanlıktır. Gözlerimizi açtığımızda ışığı ve çevremizdeki cisimleri görürüz. Çevremizde çeşitli biçim ve renklerde çok sayıda varlık bulunur. Bu varlıkların renklerini ve biçimlerini görme duyumuz sayesinde algılarız. Görme duyumuzla varlıkları ayırt edebilmesi için ışık gereklidir. Çevremizdeki cisimleri görmemizi sağlayan ışıktır. Varlıkları daha iyi görebilmemiz için bulunduğumuz ortam yeterince aydınlatılmalı. Cisimleri görebilmemiz için; cisim ışık yaymalı ya da cisim, üzerine düşen ışığı bize yansıtmalıdır.

    Geceleri gün ışığı olmadığı için ampul, mum el feneri gibi aydınlatma araçları kullanılır. Aydınlık ortamlarda görme nettir. Işık ne kadar azalırsa görmede o oranda azalarak görme zorlaşır. Işık tamamen azalırsa görmede gerçekleşmez.

Not: Görebilmek için mutlaka ışığa ihtiyacımız vardır.

B- GÜNLÜK HAYATTA IŞIĞIN ÖNEMİ

      Gece bisiklet sürmek istersek, diğer araçların ve yayaların bizi fark edebilmesi için, bisikletin farının ve sürücünün kaskındaki fenerin açık olması gerekmektedir. Uçakların gece piste inebilmesi için pistin ışıklandırılarak yolun pilot tarafından görünmesi sağlanır.

      Otomobiller gece farlarını açarak diğer araçlar tarafından fark edilmeleri ve gidecekleri yolu görmeleri sağlanır. Bizler evde akşamları lambayı yakarak etrafımızı görmemizi sağlarız. Sokaklar gece lambalarıyla aydınlatılır. Çalıştıkları ortamlar hep karanlık olanlar gece veya gündüz sürekli aydınlatma kullanmak zorunda kalırlar. Maden ocaklarında çalışan madenciler sürekli baretlerindeki lambaları açar ve bulundukları ortamdaki lambaları yakarlar.

       Deniz feneri ışık yayarak karanlıkta deniz taşıtlarının yönlerini bulmasını sağlar.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

NDK Hoş Geldin