ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ 

   Yaşamımızda olmasa hayatımızın zorlaşacağı ve İYİKİ VAR dediğimiz teknolojik ürünler vardır.İnsanoğlunun ihtiyaçları teknolojik ürün kullanımında bile farklılık göstermektedir.Örneğin; Şoför olan birisi minibüse İYİ Kİ VAR derken Çiftçi olan birisi de traktöre İYİ Kİ VAR diyebiliyor.Öğretmen bilgisayara İYİ Kİ VAR derken gazeteci olan birisi de kameraya İYİ VAR diyebiliyor.

        İnsanoğlu doğumundan ölümüne kadar iletişim halindedir.Yeni doğmuş bir çocuk ihtiyaçlarını annesine iletmek için ağlama yolunu seçer.Büyüyüp geliştiği zaman da konuşarak iletişim kurar.

        Bildiğimiz gibi insanlar konuşarak iletişim kurarlar.Peki konuşacağımız kişi yanımızda değilse nasıl iletişim kuracağız.İşte insanlık bu noktada yani iletişim konusunda hızlı bir yol kat etmiştir.

          TEKNOLOJİ:Teknolojiyi yaşamı kolaylaştırmak için bir önceki duruma göre aynı işi daha hızlı ve daha kolay yapmamızı sağlayan değişimlerin tamamı olarak tanımlayabiliriz.

         Teknolojinin Kullanım Alanları

Eğitim,ulaşım,iletişim,sağlık,üretim,ev aletleri……..

          ZAMAN ÖLÇME ARAÇLARI

Zaman insanlar için oldukça önemlidir. Eskide insanlar Güneş’in düzenli bir şekilde yer değiştirmesine dikkat ederek vakitlerini belirlemeye çalışmışlardır. 

SAAT

        Uzun yıllar zamanı ölçmek için Güneş saati kullanılmıştır. Mısırlılar, Güneş saati gibi günlük zamanı gölgenin bir takım işaretler üzerine düşmesiyle ölçmüşlerdir.

                Su saati  de eski zamanı ölçmek için kullanılmıştır. Bir huniden konulan su silindirdeki şamandırayı yükseltir. Bu saatin ibresini döndüren bir dişli çubuğa bağlanmıştır. Su akım hızı bir dondurucu tarafından ayarlanır. Su düzeyi bir tüp aracılığıyla sabit tutulur. 

Yine bu dönemde yağ saati, mum saati kullanmışlardır. Devamlı olarak yanan, eriyen mumun boyunu gösteren bir ölçekle zamanı anlamaya çalışmışlardır. Mum düzenli yanarak suyun kaba damla damla akışından yaralanarak zamanı ölçmüşlerdir.

        En çok kullanılan da kum saati olmuştur. Belirli bir zaman parçasını gösterir. Kum saati içindeki kumun bir kaptan diğerine boşalmıştır. İki cam küreden oluşmuştur. Saat baş aşağı çevrildiği zaman, bir küresinde bulunan ince kum diğerine boşalır. Kumun akması bittiği zamanki geçen süre üç dakikadır.                          

 

        İlk mekanik saatler 10. yüzyılda yapılmaya başlayan ağırlıklı saatlerdir. 16. yüzyılda Hollandalı bilim adamı Christian Huygens Kristiyan Huygnes) ilk kez sarkaçlı saati yapmıştır. Saatin altında sürekli sallanan sarkaçlar, saatin düzenli çalışmasını sağlar.            

TAKVİM

        Takvimi ilk kez, İlk Çağda Sümerler kullanmışlardır. Yılı 354 gün hesaplayarak Ay takviminin temellerini atmışlardır. Bir günü gece ve gündüz on iki eşit saat olarak düşünmüşler, bir saati 60, bir dakikayı 60 saniyeye bölmüşlerdir.

        Mısırlılar, Dünyanın hareketlerini ve gökyüzünü inceleyerek bir yılın 365 gün olduğunu hesaplamış ve Güneş takvimini oluşturmuşlardır. Yılı on iki aya bölerek, bir ayı otuz gün kabul etmişlerdir. Günümüzde iki takvim çeşidi kullanılmaktadır:

Hicri  takvim: Hz. Muhammedin Mekkeden Medineye göçünü (hicret) yılın başlangıcı kabul eder.

Miladi takvim: Hz. İsanın doğumundan 7 gün sonraki 1 Ocak gününü yılın başlangıcı kabul eder.

        Ay yılı ile Güneş yılı arasında 11 gün zaman farkı vardır. Yüz yıllık zaman dilimlerine yüzyıl (asır) denir.

TARİH BOYUNCA TÜRKLERİN KULLANDIKLARI TAKVİMLER

a.   On İki Hayvanlı Türk Takvimi: Her yıl ayrı bir hayvan ismiyle adlandırılır. Hala Orta Asya’da yaşayan bazı Türklerin kullandığı takvimdir.

b.   Celali Takvimi: Selçuklu Devletinin kullandığı bir takvimdir.

c.   Rumi Takvim: Cumhuriyet’in ilanından önce yurdumuzda kullanılmakta idi. Güneş yılını esas alıyordu. Başlangıç yılı hicret yılıydı. Osmanlı mali işlerinde bu takvimi esas alıyordu.

d.   Hicri Takvim

e.   Miladi takvim

ÖNEMLİ

Takvimler Arası Yıllar Nasıl Hesaplanır?

        Örneğin içinde bulunduğumuz yıl olan 2008 yılını hem Hicri hem de Rumi olarak hesaplamak istiyoruz.Ne yapmalıyız?

        Hicri Yılı hesaplamak istiyorum.Öncelikle içinde bulunduğumuz yılı yazarız.Sonra ise Hicri yıl başlangıcı olan 622 yılından çıkartırız.Yapalım.                2008-622=1386 (HİCRİ YIL)

 

        Rumi Yılı hesaplamak istiyorum.Öncelikle içinde bulunduğumuz yılı yazarız.Sonra ise Rumi yıl başlangıcı olan 584 yılından çıkartırız.Yapalım.         2008-584=1424 (RUMİ YIL)

 

        Buradaki 2008 yılı MİLADİ YIL yani içinde bulunduğumuz, kullanmış olduğumuz takvimin yılıdır.Bunu sadece 2008 yılı için değil MİLADİ herhangi bir tarih içinde yapabiliriz.Bu işlemlerin tersini de yapabiliriz.Örneğin; Hicri Takvim yılı 1304 olsun.Bunu MİLADİ YILA çevirmek istiyorum.Yapacağımız işlem çok basit.HİCRİ YIL başlangıcı 622 olduğundan Hicri yılın üstüne 622 ilave ettiğimiz zaman MİLADİ YILI bulmuş oluruz.Yapalım.      1304+622=1926 (MİLADİ YIL)

 

        Örneğin; Rumi Takvim yılı 1402 olsun.Bunu MİLADİ YILA çevirmek istiyorum.Yapacağımız işlem çok basit.RUMİ YIL başlangıcı 584 olduğundan Rumi yılın üstüne 584 ilave ettiğimiz zaman MİLADİ YILI bulmuş oluruz.Yapalım.        1402+584=1986 (MİLADİ YIL)

 

        Türkler bugüne kadar çeşitli takvimler kullanmışlardır.Türklerin ilk kullandıkları takvim ise ONİKİ HAYVANLI TÜRK TAKVİMİDİR.Bu takvim her yıla bir hayvan ismi verilerek oluşturulmuştur.Şu şekildedir;

1.Sıçan     Yılı                                                                 

2.Öküz Yılı                                                                     

3.Pars Yılı                                                                       

4.Tavşan Yılı                                                                  

5.Timsah Yılı                                                                          

6.Yılan Yılı                                                              

7.At Yılı

8.Koyun Yılı

9.Maymun Yılı

10.Tavuk Yılı

11.Köpek Yılı

12.Domuz Yılı

 

        Bu takvimde hayvan adları yılları simgeler.Ayların adları yoktur.Yılın 1.,2.,…….12.ayı diye geçer.Örneğin; at yılının 10.ayı gibi

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

NDK Hoş Geldin